info tekst

Kristien is 54 en arm. Arm, zoals 90.000 mensen arm zijn in Antwerpen. Arm zoals we allemaal denken dat we ons armoede kunnen voorstellen. Met een vochtig huis in de stad, invaliditeit en verhalen over veel te veel ongeluk voor één mensenleven. Fotografe Siska Vandecasteele & Kristien tonen met dit project dat armoede anders is dan we denken.

Armoede krijg je op je bord. Dat toont Kristien zelf – met vier wegwerptoestellen fotografeerde ze een maand lang haar eten, haar armoede. Armoede is elke ochtend hetzelfde yoghurtje. Armoede zijn twee eitjes in een berg puree. Want eitjes zijn niet duur. Armoede is elke middag een Royco-soep, of een ‘visje’ en ’s avonds een bereide maaltijd. Bloedworst en appelmoes soms, uit een bokaal. Armoede is borden vol, maar weinig hebben. En je daaraan vasthouden.

Armoede is je aan heel veel, heel hard proberen vasthouden. Kristien kan niets weggooien, ze heeft al zo weinig. En dus verzamelt ze van alles. Haar huis loopt over. Kristien heeft geen werk, maar wel een agenda. Haar hele jaar past op vier papiertjes. En daaraan houdt ze zich stevig vast. Elk seizoen trekt ze één keer naar zee. Niet meer, niet minder. Wonen wil ze er niet, maar van één keer om de drie maanden naar zee wordt ze rustig. Net als van films kijken, trouwens.

Kristien is 54 en arm, maar verrassend mild. Vluchtelingen mogen erbij. ‘Iedereen is gelijk’, zegt ze, vol overtuiging. Wat was ongelijkheid ook alweer? ‘Als het regent is het ook goed’, zegt Kristien. ‘Water vanboven, water vanonder. Er is water genoeg.’
tekst Peter De Groote
Foto’s: Siska & Kristien

1 op 4 Antwerpenaren leven onder de armoedegrens, dat is gigantisch veel, om die reden begon ik een fotoproject met Kristien, een vrouw in Armoede. #1op4 is een kleine bewustmakingscampagne om even stil te staan bij die 1 op 4 en te luisteren. Vier minuten bijvoorbeeld?
Stop uitsluiting en geef die 1 op 4 een stem…

Op zondag 16.10.16 is er een posteractie, omdat het 17 oktober internationale dag tegen het verzet van de armoede is. Ga mee posters plakken op 16.10.16 of deel een foto op social media van een plakpaal die je tegenkomt, maar vooral sta open voor het verhaal van 1 op 4 die elke dag moet vechten tegen armoede.
www.1op4.be. #1op4 #armwoede #warmoede